love

ahlan wasalam

nama

Followers

Slmat Datang

Thursday, December 23, 2010

Semakin Dekat Hari Kiamat Semakin Jauh Manusia Dari Allah

Assalamualaikum ...........


Bismillahirahmanirahim....... Apakahabar kawan-kwaanku?
Jom sama2 kita luangkan sikit masa untuk renungkan keadaan diri kita waktu ni......

Ciri-ciri orang yang bertaqwa dan betul-betul mencintai Allah makin pupus.Ini gara-gara gaya hidup yang sudah berubah.Berubah agar dapat menyesuaikan diri dengan zaman dan seisinya.

Kebayakan kita kini lebih mementingkan kehendak dan keperluan fizikal semata-mata. Belajar,bekerja,berbuat baik malah memberikan seyuman pun kerana kepentingan peribadi. Manusia makin lupa bahawa kita msaih ada satu sisi lagi yang perlu disuap. Bukan perut dan minda sahaja yang perlukan makanan.Malah spiritual yang lebih utama perlu disuap.Solat pula hanya pergerakan fizikal, hatinya mengembara entah kemana.Apabila berpuasa, hanya perut yang berpuasa. Hasilnya, ibadah hanya kekal ritual.

Waktu untuk melihat manusia sibuk pada waktu malam merayu sebuah keampunan daripada Allah seolah-olah sudah luput. Manusia menghabiskan malam-malamnya untuk berhibur,tidur dan bermimpi indah. Bukan lagi tidur awal,bagun qiamullai dan berjemaah subuh semata-mata memenagi cinta dari Allah.Yang tinggal hanyalah keriuhan kedai makan pada waktu malam, mula tidur pada saat orang mukmin sepatutnya bagun bertahjud, dan membiarkan waktu subuh berlalu begitu sahaja.Berapa ramai orang yang sudah lama tidak melihat matahari terbit atau menikmati saat itu. Kitakah itu? Ya..Allah berikanlah kami KeINSAFan......

Sungguh, hati kita kering daripada cinta.Cinta kepada-Nya.Apakah pabila makin dekat dengan kiamat, makin jauh manusia daripada Allah? Nauzubillah! Moga Allah kurniakan kita CINTA kepada-NYA.

2 comments:

  1. Alhamdulillah..semoga kita sama2 tidak alpa,,dgn duniawi,,amin

    ReplyDelete
  2. semoga tiap yg terjadi di sekeliling kita sentiasa mnjadi pengajaran n ingatan utk kita smua..insya Allah.

    ReplyDelete

sweet family

renungan

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin. Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu, Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu, Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu. Oleh itu,Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH'' ~~~~untuk renungan~~~~ "Berikan kasih sayang, nescaya kamu akan dikasihi dan berilah keampunan, nescaya akan diberikan keampunan" (Riwayat Imam Ahmad)

puteriku